"Jeg er færdig med at være hårløs og harmløs"

"Jeg er færdig med at være hårløs og harmløs"

Jeg træner. Og svømmer. Det gør jeg jævnligt, men ikke nær nok, og ikke nær så hårdt som jeg måske burde.
Men lad nu det ligge, for det er noget helt andet, som jeg egentlig vil tale om her, nemlig hår. Hår under armene, hår på den, hår på benene.
Eller egentlig; fravær af samme.
I omklædnings- og baderum har jeg den store fornøjelse at være nøgen sammen med kvinder i alle aldre og alle størrelser.
Der er de tynde, og de er tykke, de er totalt tushede, de er slanke, de er fyldige, og nogle har nok både til gården og til gaden. Der er dem, der kører på silver shampoo, og os andre der gråner naturligt. Der er piercinger, undertøj i alle farver og stort set aldrig noget, der matcher, det sker kun på film. Der er krasse og nydelsesfulde dufte. Der er dem, der kaster en elastik i håret og farer ud af døren, og der er dem, der lægger omhyggelig make-up. Dem, der dækker sig blufærdigt, og dem der nyder tøjfriheden et øjeblik. Det er stort set afslappet. Hver passer sit. Vi kigger på hinanden, diskret, men ikke ukærligt.
Jeg har aldrig oplevet grænseoverskidende adfærd eller ubehag. Det er rart. Det er kvinder i alle størrelser og former.
Ingen har model-kroppe, for også de forekommer stort set kun på film.

Se skat – jeg elsker dig så meget at jeg fremstår hårløs, harmløs og styrer præventionen for os begge! Den slags skal du slet ikke bryde dit stærkt behårede hoved med!

Men – der er næsten ingen, der har hår. Andet end på hovedet.
Måske er det sådan, at jo mindre hår kvinder har på kroppen, jo mere har mænd i ansigtet?
Rigtige mænd har jo fuldskæg og hår under armene. Vildmænd med bambuscykler, der spiser chilier og drikker mikro-øl.
Rigtige kvinder derimod er som….børn? Hårløse. Eller med mere eller mindre fantasifuldt tæmmede duske, små nazi-striber bare anbragt over laveresiddende læber…

Hvorfor?

Jeg spurgte på et tidspunkt en mand, der foretrak intimbarberede kvinder, hvorfor det var så vigtigt.
”Det er dejligt når man gør noget for hinanden. Det er en gave til den man elsker, at man gerne vil være ren og glat”, svarede han (eller sådan noget deromkring).
Jeg forstår det ikke helt.
At blive elsket med hud og hår er dejligt.
Præcis som man er. Hverken mere eller mindre, eller fastere eller løsere, men bare som man er. Skal min gave til min elskede være skægpest, kløe og rødmen for at han kan mærke, hvor meget jeg sætter pris på ham? Er det udtryk for kærlighed at tæmme og ændre sin krop?
Se skat – jeg elsker dig så meget at jeg fremstår hårløs, harmløs og styrer præventionen for os begge! Den slags skal du slet ikke bryde dit stærkt behårede hoved med!
Det næste bliver måske, at jeg skal ændre mit tonefald, skrue ned for min intelligens, farve mit hår hvis min elskede elsker mig mere så? Det er da et skråplan uden lige…
Børn nøjes med hår på hovedet. Og så går de og måler og venter og vil så gerne have hår på den, når de bliver større, så man kan se, at de er blevet større. Det er da fjollet. At glæde sig til at få hår – så man kan begynde at barbere det af?
Hvis alle, mænd og kvinder, barberede sig i samme grad ville jeg ikke finde det så mærkeligt, som jeg gør nu. Jeg finder det såre mærkeligt, at jeg som voksen kvinde, i et efter sigende oplyst, veluddannet, moderne og ligestillet samfund, skal fremstå kropsligt som et barn.
I’m sad to say;  jeg tror det siger noget om kvinderoller og kønsroller og vores dybere drifter. Vi er slet ikke er nået så langt, som vi tror…
Så jeg har tænkt mig at holde op. Jeg har tænkt mig at lade håret stå. Som en stille protest over uskrevne regler og tæmmende normer. Og fordi jeg er mor til to teenagepiger, som jeg helt vildt gerne vil have lever godt og tilfreds i og med deres kroppe, og hvis ikke jeg selv gør det, hvor i alverdens riger og lande skulle de så få det fra?

Forrige Nemme sommerlækkerier
Næste Forunderlige Familier - en børnebog om forskellige familieformer

Om forfatteren

Du vil også kunne lide

Sidsel Agensø

Har du lyst til at date en Audi?

SÅ gjorde jeg det. Gjorde det, så mange har rådet mig til og forsøgt at punke mig til, men som jeg hele tiden har vægret mig ved at gøre: Hentede

Sidsel Agensø

"Har du dampet din kusse i dag?"

Efter skilsmissen, hvor man har indset, at der måske vitterligt ikke findes prinser på heste, eller frøer med forvandlingspotentiale, kan man som single kvinde kaste sig ud i (goes without

Sidsel Agensø

Kan du stave til livet efter skilsmissen?

For 10 år siden sad jeg i en stort set tom lejlighed. Det rungede, når jeg talte i telefon. Og det gjorde jeg meget. Med familien, veninderne og vennerne. For

Sidsel Agensø

At leve uden far

Nogen gange falder mine unger og jeg over programmet Sporløs. Vi ser det med glæde og med en medleven, der er sjælden for vores måde at se TV på. Det

Ferie

Nyskilt? Tag på højskole! Gammelskilt? Tag på højskole! Sommerferieudfordret? Tag på højskole!

Ferien kan være noget af en udfordring når man er skilt. Alene med ungerne. Ene voksen om beslutninger, praktisk arbejde og planlægning. Kravet til underholdningsværdien hos ungerne er høj, så

Sidsel Agensø

Min første ferie efter skilsmissen; euforisk glæde og frygteligt sørgeligt

Sommer nr.1 efter syndefaldet… Året er 2008. Vi sidder i en bil. En rusten Toyota Corolla fra 1985.