Min søn tror, han skal erstatte sin far i vores hjem

Min søn tror, han skal erstatte sin far i vores hjem

Vi har modtaget et spørgsmål fra en mor, der oplever, at hendes søn prøver at udfylde en voksenrolle, nu hvor far er flyttet.


Kære Brevkasse
Jeg er mor til en dreng på 9 år og en pige på 6 år.
Jeg blev skilt for 2 år siden, og det er forløbet stille og roligt – vi lever i dag i en 7/7 ordning, og har et fint samarbejde, børnene er i samme nærmiljø osv.
Mit spørgsmål går på min søn på 9 år. Jeg er alene, dvs jeg har ikke nogen kæreste. Det er ikke noget, jeg savner, og jeg nyder tiden alene, selvom savnet af børnene selvfølgelig kan trykke.
Min bekymring er, at jeg synes, min søn tager over og agerer voksen.
Jeg har et indtryk af, han gerne vil hjælpe, vise han er stor osv, men det tager overhånd, og han forsøger at agere og tage ansvar, der ikke svarer til hans alder. Ofte forsøger han også at underkende mig, i bedste mening – fx siger han, at jeg bare skal ligge mig og slappe af, og så skal han nok rydde af bordet – det er jo meget fint, men ikke når det er mange gange, og i den form, hvor han vil tage over for mig.
Jeg oplever ligeledes, at han ikke hører efter de voksne –  ikke på den flabede måde, men på en måde, hvor jeg tænker, at han tror, han er ligestillet. Diskussioner om hvad tid, vi skal hjemmefra for at nå bussen, hvor jeg jo synes, han bare burde tænke, at mor har styr på det, og er ansvarlig for det.
Der er mange eksempler, men det overordnede billede er, at jeg efterhånden har indtryk af, at han prøver at stå ved siden af mig som voksen, i stedet for som barn.
Hvordan får jeg ham guidet på plads, og stadig anerkender ham for, at han gerne vil hjælpe?
Hans far har en ny kone, og jeg tænker også, om min søn mon tænker, det er synd for mig, at jeg er alene – hvilket han bestemt ikke behøver tænke. Han er desuden storebror til en lillesøster på 5 år, og jeg må jo også indrømme, at både jeg selv og omgivelserne jo også roser ham, når han hjælper – så det er noget med at finde en sund balance. Men hvordan får jeg ham på plads som 9 årig og ikke som min partner?
Kh mor

Aut. psykolog Hanne Sloth svarer:

Kære Mor
Tak for din henvendelse.
Det lyder til, at du har nogle ideer til, hvad din søn kan tænke og føle som bagvedliggende årsag til, at han har tendens til at ville tage over. Du skriver, at han måske tænker, du er alene. Så det ville jeg spørge ham om, så du bliver klogere på det. Når han siger at “du bare skal blive liggende og slappe af”, kan jeg få tanker om, han er i tvivl om, hvad du kan klare og om du er ok. Jeg ville her igen spørge ham og ellers fortælle ham, hvordan du har det samt hvordan du tager ansvar og vare på dig selv. Det lyder til, at du selv er bevidst om, at det man anderkender (at han hjælper til) er det, der vokser. Så prøv at anderkende ham, når han formår at være i ro med, at du bestemmer. Når et barn har tendens til at tage over, er det ofte, fordi vi som voksne ikke er helt konsekvente med at være tydelige. Jeg tænker, at du kunne kigge indad og overveje hvilke ting, du vil bestemme og hvilke din dreng må have indflydelse på – og så skal du formidle det til ham.
Jeg håber, du lykkes med at berolige ham, så han bedre kan slappe af i forælder/barn hierarkiet.
Med venlig hilsen
Hanne Sloth
Hvert 3. barn
skilsmisse brevkasse
Forrige Day one, all by my self....
Næste Min Mr. Valentin er kommet hjem...

Du vil også kunne lide

Brevkassen

Min datter og ekskæreste modarbejder min nye kæreste

Vi har modtaget et spørgsmål fra en forelsket mand, hvor hans datter og ekskæreste ikke vil lade den nye kæreste blive en del af familien. Hej Skilsmisse brevkassen Min ekskæreste