Min bonusdatter løfter på min 1 årige søn og taber ham – nu har jeg ikke lyst til, at de skal være sammen

Min bonusdatter løfter på min 1 årige søn og taber ham – nu har jeg ikke lyst til, at de skal være sammen

Mia’s bonusdatter bliver ved med at løfte på sin nye lillebror, selvom hun får at vide, hun ikke må. Det er kommet til en grad, så både baby og storesøster kommer til skade ved de mange løft.


Kære Brevkasse

Jeg er i den situation, at jeg har en fantastisk familie bestående af min mand, hans femårige datter, som vi har hveranden weekend og vores fælles søn på knap 1 år. Hjemme hos min bonusdatters mor, har hun to søskende, begge på under 2 år + en bonussøster. Jeg er klar over, at den stakkels pige har oplevet meget indenfor ganske kort tid, og jeg kan kun gisne om, hvor hårdt det indimellem må være, at være hende.
Vores store problem er, at hun tror det er okay at løfte rundt på sine søskende.
Min holdning er, at børn ikke skal løfte børn, og da slet ikke en baby! Vi har flere gange fortalt hende, at men altså ikke må løfte på andre, for man kan få rigtig ondt i ryggen, og dem, som man løfter, kan komme til skade. Vi har snakket om det stille og roligt, skældt ud, og talt roligt men bestemt. Lige lidt hjælper det.

Jeg føler mig dybt magtesløs. Hendes mor har fortalt, at hun flere gange har tabt sin lillebror, og at han som baby fik mange knubs grundet løftende. Hun har fx fået overbalance med ham, tabt ham ned i et bord, smidt ham osv. Hendes mor har fortalt, at det først er blevet bedre, efter hendes lillebror er begyndt at bide hende, når hun gør noget, han ikke vil have. Men jeg ønsker da virkelig ikke, at det er dét min datter skal lære!
Jeg er så hunderæd for, hvad der kan ske med min datter, når hun løfter på hende. Det er så slemt nu, at jeg overhovedet ikke har lyst til, at jeg eller min datter skal være hjemme, når hun kommer. Men det ved jeg jo godt ikke får et godt udfald. Men det er sådan, som jeg har det.
Jeg føler, at jeg og min mand skal overvåge dem som en høg, når de leger, for hun løfter hende op! Jeg kan mærke jeg opbygger en masse frustration og vrede overfor hende, fordi hun ikke stopper med at løfte på hende, når hun har fået det at vide SÅ mange gange. Hvad pokker kan vi gøre??

Vh Mia

Psykoterapeut Stine Zink svarer:

Kære Mia

Jeg kan godt forstå, I voksne bliver bange og frustrerede, når din mands 5-årige datter løfter på mindre børn. I har flere erfaringer med, at løfteriet har haft en uheldig udgang og naturligvis tænker I på de skader, en lille baby kan få. Jeg kan også høre, du har forståelse for, at det måske ikke er så nemt for din mands datter med alle de nye familiemedlemmer, hun har fået.

Min første tanke er, at det er vigtigt, hun føler sig god nok, som hun er. At hun føler sig rummet og velkommen i begge hjem, og at hun har en plads i alles hjerter.

Jeres opgave som voksne omkring hende er at vejlede hende, når der er noget, hun gør på en uhensigtsmæssig måde. Her at løfte på mindre børn. Du skriver, at du føler, I skal overvåge børnene som en høg – jeg er meget enig med dig. Det er I nødt til. For ellers slår I hende med ord, og det gør ondt på hende. Denne smerte kan hun forbinde med det at være storesøster, så hun trækker sig fra rollen og i stedet forbinder sine mindre søskende med følelsen af at blive afvist og føle sig forkert og utilstrækkelig.

Det skal være en god oplevelse for hende at være sammen med sine søskende. Og jeg kan høre, at hun rigtig gerne vil, men også at hun har brug for lidt kærlig vejledning i, hvordan hun gør.

En søskenderelation er sårbar og derfor gælder om at styrke den, hvor I kan.

Så sæt jer sammen med hende, vis hende, hvordan hun kan være sammen med de små på en god måde. Stop hende på en kærlig måde, når hun gerne vil løfte den lille. Ros hende for IKKE at løfte babyen: ”Hvor er du god til at passe på hende, når du kun lader voksne løfte hende” og fortæl hende, at hun er den eneste, der kan få lige dét gode smil frem i den lille. Få hende til at føle, at hun er verdens bedste storesøster!

På den måde styrker I både hendes selvværd og relationen mellem børnene. En relation, som de kan have glæde af i mange år fremover.

Mange hilsner

Stine

StineZink.dk

Forrige Hvordan får vi styr på budgettet i en 7/7 ordning, hvor jeg betaler mest?
Næste Når det hele ramler på en’ gang

Du vil også kunne lide

Brevkassen

Min datter og ekskæreste modarbejder min nye kæreste

Vi har modtaget et spørgsmål fra en forelsket mand, hvor hans datter og ekskæreste ikke vil lade den nye kæreste blive en del af familien. Hej Skilsmisse brevkassen Min ekskæreste

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply