Får jeg automatisk fælles forældremyndighed ved fraflytning af mine børns bopæl?

Får jeg automatisk fælles forældremyndighed ved fraflytning af mine børns bopæl?

Vi har modtaget et spørgsmål vedrørende forældremyndighed, deleordning og samvær ved skilsmisse.


Hej Brevkasse.
Jeg er nyskilt og er i den forbindelse flyttet fra den fælles bolig, min ekskone og jeg havde sammen.
Min ekskone kan blive boende, så børnenes nuværende adresser bliver hos hende. Derfor er jeg kommet i tvivl om den fælles forældremyndighed.
Skal jeg aktivt søge den eller forbliver den automatisk fælles, selvom jeg ikke bor sammen med mine børn?
Vi har selv aftalt en deleordning på 9/5, men der er ikke noget nedfældet på papir.
Jeg er så vidt, som jeg forstår samværsforælder nu, men har det noget at gøre med forældremyndigheden?
Bedste Hilsner Thomas
Chefjurist og direktør fra Hvert 3.barn, Tanja Graabæk svarer:
Hej Thomas
Indledningsvist skal jeg understrege, at den fælles forældremyndighed automatisk fortsætter efter en skilsmisse, så du skal ikke gøre noget.
Forældremyndighed definerer, hvilke overordnede rettigheder og pligter, som du og din ekskone hver især har i forhold til børnene: En pligt at passe på sine børn, retten til (ved fælles forældremyndighed: i fællesskab) at træffe de store beslutninger i sine børns liv, retten til at få alle informationer vedrørende dine børn og retten til at deltage i generelle sociale aktiviteter mv. Forældremyndigheden har ikke noget med din rolle som samværsforælder at gøre, da dit samvær (dvs. tiden du har sammen med dine børn) er uafhængig af, om du har del i forældremyndigheden eller ej. Du kan læse mere om emnet i en af vores gratis e-foldere på www.h3b.dk (bogbutikken).
Rollemæssigt har du ret i, at man tildeles nye juridiske roller, når man går fra hinanden. Den forælder, som børnene skal bo mest hos, bliver ”bopælsforælder”, mens den anden automatisk bliver ”samværsforælder”. Da børnene bor mest hos deres mor er det derfor korrekt, at du fremadrettet set er samværsforælder. Dermed er det nu dine rammer med børnene, som Statsforvaltningens regulerer, hvis de skal træffe afgørelse om samvær.
Begrebsmæssigt skal du lige være opmærksom på, at en deleordning er en ligedeling af børnenes tid hos begge forældre. Der findes mange typer deleordninger, men den mest velkendte er en 7-7 ordning. Den 9-5 ordning, som I har aftalt er – som det også er tilfældet med deleordninger – en type samværsordning. I den forbindelse vil jeg altid anbefale, at alle samværsaftaler nedfældes på skrift. Du og din ekskone er aktuelt enige nok til at kunne indgå aftaler, men det betyder desværre ikke, at det altid vil være sådan. Tænk derfor på en skriftlig aftale som et dokument, som skal kunne trækkes op af skuffen, hvis du og din ekskone pludselig ikke kan blive enige om noget som helst. Vi ser desværre i Hvert 3. barn alt for mange sager, hvor en forælder er kommet i klemme, fordi han/hun ikke kan dokumentere en praktiseret samværsordning.
Overgangen fra kernefamilie til opbrudt familie er ikke let, så jeg ønsker dig og din familie god vind med det hele.
Venlig hilsen Tanja
Hvert 3. barn

Forrige Jeg er et lykkeligt skilsmissebarn
Næste Nye netværksgrupper for sammenbragte familier

Du vil også kunne lide

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply